maanantaina, huhtikuuta 19, 2010

Treeniä,treeniä

                                                              Kuvat: Arja Heiskanen
                                         
Keskiviikkona oli taas Peten ja Oilin penturyhmän treenit. Tehtiin ensin Oilin puoliskolla muutaman kerran pussi erillisenä esteenä. Luolakoiralle ei pimeässä pussissa  meneminen ole ongelma. Syöksyi pussin vauhdilla narun perässä olevan lelun perään. Seuraavaksi kokeiltiin kahta hyppyä ja sitten pussiin. Liikkeelle lähtö oli jotenkin vaikea, kun lähdettiin Essun kanssa vierekkäin. Suoritti ensimmäisen hypyn ja kurvasi siitä suoraan pussiin, siellähän odotti palkka. Torpattiin väli siivekkeellä, ettei tullut turhaan virhetoistoja. Kun tämä alkoi onnistua, lisättiin treeniin vielä alkuun u-putki ja kujakepit, josta jatkettiin kahdelle hypylle ja pussiin. Essu haki hyvin kepit ja korjasikin vähän kun putki ei ihan suoraan kepeille osoittanut. Kaksi hyppyäkin sujui paremmin kun tultiin sinne vauhdilla, mutta sitten ei malttanut enää suorittaa pussia, vaan ryntäsi suoraan palkalle. Palkattiin, koska teki kaiken siihen asti tosi hyvin. Lopuksi tehtiin vielä pussi pari kertaa pelkiltään ja Essu suoritti sen ihan hyvin. Maltti olisi valttia, mutta sitä ei ihan löydy meistä kummaltakaan.
Tauon jälkeen siirryttiin Peten treeniin. Tehtiin ensin eteenmeno neljällä hypyllä palkalle. Sitten kerran siten, että pingoin vieressä, sen minkä pystyn ja lopuksi sivuttaisirtoaminen. Kaikki variaatiot onnistuivat tosi hyvin. Läksynä oli edelliseltä kerralta myös poispäinkäännös. Olin vaan jotenkin tehnyt käännökset vahingossa aina vasemmalle ja kun tehtiin oikealle ei onnistunut ollenkaan. Kompastelin koiraan ja omiin jalkoihini, eikä meinannut onnistua millään. Olisiko onnistunut jotenkin ehkä kerran. Pete ystävällisesti kuvasi tämän nöyryytyksen. Ei pääse liikaa ylpistymään, kun katselee aina välillä.
Lopuksi tehtiin vielä edestäkääntöä mersun-merkillä. Kierros hypyillä 1-3 ja edestä käännöksen avulla toinen samanlainen kierros. Siivekkeet oli  ihan kiinni toisiinsa, että pystyi keskittymään ohjaukseen, eikä tarvinnut pelätä, että Essu tulee välistä. Tämä onnistui ihan hyvin molempiin suuntiin.

Torstaina oli BAT-hallilla Maran treenit. Kouluttaja oli Teemu Linna. Rata oli vaativa, mutta kyllä ihan mentävissä oleva. Ongelma alkoi heti esteellä kaksi, kun halusin itsepintaisesti ohjata kauempaa sivusta, niin että putki jäi minun ja kahden ensimmäisen esteen väliin. Ohjasin vähän turhan hätäisesti, enkä malttanut ohjata kakkosena ollutta rengasta kunnolla, joten Mara porhalsi ohi. Tuosta heti jatkona oli kolme U-putkea jonossa, joihin piti tehdä peräkkäin kolme pakkovalssia. Pakkovalssit oli myöhässä ja jokaiselle tuli ylimääräistä kaarrosta. Radalla oli kohta, jossa käännyttiin puomilta lähes 180 astetta pussin kautta pituudelle, josta piti saada koira käännettyä putkijonon keskimmäiseen putkeen, vaikka keinu oli suoralla linjalla pituuden takana. Jätin Maran tekemään itse puomia ja menin pussin kohdalle, että ehdin tekemään sokkarin pituuden jälkeen. Tein sokkarin vähän myöhässä, joten Mara vähän aikaa haahuili selän takana, mutta tuli kuitenkin oikeaan putkeen. Radan lopussa putki jonon kahdesta putkesta tehtiin ensin molemmista putkista oikeat päät ja perään molemmista vasemmat päät. Sinänsä viennit ei ollut hankalia, mutta muisti ja keskittyminen joutuivat koville. Sain kuitenkin viime hetken pelastuksilla radan kikerrettyä nollalla loppuun asti. Pienen tauon jälkeen tehtiin rata vielä kerran. Taas karahti pari ensimmäistä yritystä tuohon alun hätäilyyn. Mikä Hel....tti, siinä on, että pitää pinkoa karkuun vaikkei edes ole kauhea kiire. Joka tapauksessa, kun sain alun natsaamaan kohdalleen, onnistui nyt kolme pakkovalssia hyvin kohdalleen ja muutenkin sain tehtyä radan nollalla läpi vielä uudelleen. Lopuksi kellotettiin radan kohta, jossa puomilta oli muurin takaakierto ja siitä avokulma kepeille. Vein ensin takaakierto-niisto-keppityrkkäsy ja sitten perään takaakierto-twisti-keppityrkkäsy. Twistin kautta oli 0.8 sekuntia nopeampi vaikka twisti lähti vähän myöhään liikkeelle ja Mara meinasi törmätä jalkoihin. Tästä voi päätellä, että oikea-aikaisella twistillä olisi tullut varmaan sekunnin ero noilla parilla esteellä. Olin ihan tyyväinen kahteen nollarataan, vaikka vähän säätöä molemmissa olikin.

Perjantaina kävin tekemässä vartin pikatreenit Hollolan hallilla Essun kanssa. Tein muutamia poispäinkäännöksiä oikealla, jotka aiheuttivat keskiviikkona ongelmia. Sain aikaiseksi muutaman ihan hyvän, mutta selvästi vaikeampaa kuin vasemmalla tehtynä. Tein edestäkääntöä mersunmerkillä u-putken kautta. Oli selvästi helpompaa. kun putkesta tuli hyvä perusvauhti, oli rytmittäminen paljon helpompaa. Sain hilattua keskimmäistä hyppyä puolen metrin päähän, eikä tullut yhtään ohitusta. Tässä molemmat suunnat toimii ihan hyvin. Lopuksi yksi eteenmeno palkalle.

Lauantaina raahasin puomin osan olohuoneeseen ja laitoin työtuolin päälle. Treenasin  kontaktia kosketusalustalle. Oli tosi hankalaa, vaikka teen ihan lyhyeltä matkalta Essu koskee alustaa ja liukuu yli tai sivulle tai sitten istuu ja nokki tai menee maahan ja nokkii. Tehtiin illalla uudestaan Wilman avustuksella hihnassa.  Wilma palkkasi jokaisesta teydystä nokkasusta ja vapautettiin kolmen onnistuneen kosketuksen jälkeen. Ohjasin itse pysymään oikeassa paikassa ja asennossa. Onnistui näin paljon paremmin, joten täytyy jatkaa hihnassa varmaan hetken aikaa.

Illalla hieroin Essun läpi ja tein pieniä venytyksiä, lähinnä sen vuoksi, että tottuisi käsittelyyn. Essu on käynyt jo kerran harjoittelmassa Maran fyssari-ajalla käsittelyä. Pidettiin pöydällä sen aikaa, että rentoutui sivelyssä hyvin ja palkaksi niiin ihana koirankeksi.

Sunnuntaina käytiin Oilin ja Arjan kanssa Hollolan hallilla treenaamassa. Zac, Morris ja Zip tekivät tokoa ja sen jälkeen ex-tokoaja Essu pääsi tekemään agilityä. Harjoittelin poispäin käännöstä molemmilta puolin. Se vaikea puoli onnistui nyt paremmin, kun luulin tekeväni helpompaa puolta, joten ohjasin varmaan rennommin.
Toimisi paremmin, kun saisi ohjattua pienellä koiralla vähän alempaa, mutta kun alempaa on tosi vaikea tehdä nopea käännös kaatumatta. Minulla kun ei tuo futistausta ole kovin hääppöinen. Tein edestä käännökset kerran molempiin suuntiin. Oili kehitteli penturyhmälle harjoitusta, jossa kolmen yksittäisen siivekkeen välillä tehtäisiin opittuja ohjausjuttuja. Essu ja minä testattiin treenin toimivuutta. Esteet oli melko kaukana toisistaan, mutta takaakierrot kaikkien siivekkeiden ympäri molempiin suuntiin onnistui ihan hyvin. Samoin takaakierto-sylkkäri-takakierto. Viimeisenä variaationa oli takaakierto-poispäinkäännös-takaakierto-sylkkäri. Sain kyllä tehtyä, mutta sylkkäriin tuli tosi pitkä peruutus, joten sain juuri ja juuri tehtyä.Lopuksi katsottiin kontaktia puomilla, kun olin vähän epätoivoinen sen kanssa. Essun ongelma oli ekoilla kerroilla, että katsoi ylös minuun, kun tuli kontaktille ja nokki vasta sen jälkeen. Tämän vuoksi luisui herkästi yli. Kun aloin palkkaamaan nokinnan alas targetille, rupesi heti sujumaan paljon paremmin. Kun palkkasin kädestä Essu tavallaan nousi ylös targetilta ja painui takaisin alas. Tämä huojunta varmasti aiheutti sen, että oikea paikka vaan hävisi Essulta. Essu teki  kyllä ihan aktiivisesti töitä targetilla.  Pääsin jo vähän matkan päähän irti ja Essu pysähtyi oikein. Kiitos taas Oili hyvistä neuvoista! Yksinään kun tekee, ei huomaa hölmoilyjään, kun on niin monta asiaa mihin pitää kiinnittää huomioita.

2 kommenttia:

  1. Innolla odotan noita Essun treenivideoita:))
    Oili

    VastaaPoista
  2. Mulla on edelleen teknisiä ongelmia videon siirtämisessä tietokoneelle. Toivottavasti jossain vaiheessa onnistuu.

    VastaaPoista